Telefoniczna linia jakości: 8-800 10014

Uczniowie są zapraszani do udziału w tworzeniu szkolnego jadłospisu

2014-12-01

Chociaż w szkolnych stołówkach promuje się zdrową żywność, wciąż przeważa przekonanie, że zdrowa żywność nie jest smaczna. Podczas przerw pierwszeństwo mają przekąski bogate w cukier i sól: napoje gazowane, chipsy ziemniaczane, różne słodycze – stołówkę się omija. Pragnąc obalić te przekonanie oraz przyzwyczajenia wśród uczniów, ogłasza się konkurs na przygotowanie zdrowych potraw.

Konkurs „Szkolne bractwo kuchni” zaprasza uczniów zainteresowanych gotowaniem do skrzyżowania chochli i udowodnienia kolegom z klasy oraz paniom ze stołówki, że potrafią przygotować najsmaczniejsze i zdrowe danie, którego aromat, unoszący się ponad talerzem, nikogo nie pozostawi obojętnym.

Przykładów zdrowych dań uczniowie przede wszystkim powinni szukać w domu – właśnie tam powstają najbardziej oryginalne, autentyczne przepisy. Tym czasem artykuły uznawane za podstawę zdrowego odżywiania nie są bynajmniej pozbawione smaku i w określonych ilościach zaleca się je spożywać codziennie. To – chleb i wyroby zbożowe, ziemniaki, warzywa, owoce, mleko i nabiał, mięso, ryby, jajka, warzywa strączkowe, orzechy i in.

Uczniowie, którzy zechcą podzielić się oryginalnymi przepisami, są zapraszani do tworzenia drużyn wraz z nauczycielami i rodzicami, przygotowania zdrowych i smacznych dań, mających urozmaicić jadłospis szkolnej stołówki, i do wygrania tabletów. O ile zarządzające szkolnymi stołówkami przedsiębiorstwa nie będą miały nic przeciwko, w trakcie przygotowania potraw można korzystać ze środków i sprzętu do przygotowania jedzenia, znajdujących się w stołówce, a w razie braku takiej możliwości, dopuszcza się gotowanie w domu.

Dwunastu zwycięzców konkursu otrzyma nagrody w postaci tabletów, a przygotowane potrawy zostaną wciągnięte do jadłospisu stołówki.

Podstawowym dążeniem zainicjowanego przez zaopatrujące w żywność przedsiębiorstwo „Pontem” konkursu–projektu edukacyjnego „Szkolne bractwo kuchni” jest promowanie zdrowego odżywiania się już od pierwszych klas, gdyż codzienna rutyna szczególnie sprzyja kształtowaniu się poprawnych nawyków żywieniowych. Uczniowie zachęcani są do dołączenia do konta https://www.facebook.com/mokyklosvirtuvesbrolija i rejestrowania drużyn pod adresem konkursai@pontem.lt. Rejestracja już trwa.

Każda drużyna powinna składać się co najmniej z 1 pedagoga, 1 przedstawiciela rodziców i 3 uczniów. Drużyny będą współzawodniczyć w trzech grupach wiekowych: klasy 1-4, 5-8 i 9-12. Rejestracja drużyn odbywa się od 24 listopada do 14 grudnia br. pod adresem elektronicznym konkursai@pontem.lt

Podczas rejestracji drużyny należy podać następujące informacje: dokładną liczbę wchodzących w skład drużyny pedagogów, rodziców i uczniów (ze wskazaniem klasy, do której uczęszczają), oraz nazwę i adres reprezentowanej szkoły.

Zwycięzcy konkursu zostaną ogłoszeni 23 grudnia. O zwycięstwie zostaną oni powiadomieni osobiście. Oceny złożonych na konkurs przepisów na podstawie określonych w regulaminie konkursu kryteriów dokona komisja powołana przez inicjatora – spółkę „Pontem”.

Kontakty w Wilnie: Tel.: (8-5) 272 72 28, Fax (8-5) 272 77 07
Poczta el.: info@pontem.lt