Telefoniczna linia jakości: 8-800 10014

Podróżujący samolotami Litwini jedzą co innego niż obcokrajowcy

2014-12-17

Podróżując samolotem trzeba wiedzieć, że wysokość, ciśnienie i dehydratacja mają bezpośredni wpływ na różne artykuły spożywcze, ich smak i wartości odżywcze, zmieniają się również zmysły człowieka. Zauważono, że Litwini w samolotach spożywają inne artykuły spożywcze i napoje niż obcokrajowcy.

Smak żywności na ziemi i w powietrzu różni się – niektóre produkty nie tracą swoich właściwości, inne natomiast nabywają całkiem innego smaku. Na przykład, uważa się, że smak soku pomidorowego zmienia się najbardziej, dlatego podróżni tak bardzo go lubią.

„W samolotach należy podawać takie jedzenie, które najlepiej pasuje do zmienionego ciśnienia, innych warunków, podczas lotu na wysokości do 10 kilometrów. Dlatego smak żywności testuje się w powietrzu, aby upewnić się, że właściwości smakowe produktu są odpowiednie“ – powiedziała dyrektor generalna przedsiębiorstwa „Pontem”, obsługującego litewskie i zagraniczne linie lotnicze, Audronė Tendzegolskienė. Jak twierdzi, spożywanie żywności i napojów w samolocie w znacznym stopniu zależy od sezonu, da się również zauważyć różnicę upodobań Litwinów i obcokrajowców.

Na przykład latem w samolotach spożywa się więcej kanapek, wody, soku, natomiast w zimie – dań i napojów gorących. Potrawy z kurczaka i wieprzowiny są bardziej popularne niż dania z wołowiny, gdyż ich smak mniej zmienia się pod wpływem ciśnienia i powtórnego podgrzewania. Upodobania turystów z krajów zachodnich i podróżnych z Litwy różnią się: Litwini są amatorami soku pomidorowego, obcokrajowcy odwrotnie – bardzo rzadko go zamawiają, oddając pierwszeństwo sokowi pomarańczowemu lub jabłkowemu. Litwini bardzo lubią naturalnie zaparzaną kawę, zaś obcokrajowcy częściej wybierają rozpuszczalną lub cappuccino. Zauważono, że Litwini, inaczej niż turyści, lubią najeść się do syta, natomiast turyści pożądają więcej sałatek, żywności lekkostrawnej.

„Przy zwiększeniu się wysokości kubki smakowe człowieka tracą wrażliwość. Jest to uwarunkowane niską wilgotnością powietrza i wysokim ciśnieniem atmosferycznym. Aby smak jedzenia zachował się na dużej wysokości, należy je przygotować bardziej ostre, w przeciwnym wypadku po prostu nie poczulibyśmy żadnego smaku. Chcąc przygotować potrawy do spożycia na wysokości około 10 kilometrów, należy je długo testować i używać specjalnego sprzętu. Dlatego też stale inwestujemy w nowoczesne technologie, aby żywność zachowała jakość i świeżość nawet na wysokości 10 kilometrów” – osobliwości podniebnego żywienia ujawnia kierownik zaopatrującej w żywność różne linie lotnicze spółki „Pontem”, Audronė Tendzegolskienė.

Nieprzyjemne uczucia w samolocie może spowodować jedzenie spożywane przed lotem, dlatego zaleca się przed podróżą nie jeść potraw ciężkostrawnych. Różne dania fast-food wcale nie mają żadnej wartości dla naszego organizmu. Żywność, która zawiera dużo soli i tłuszczy jest jeszcze ciężej strawna, gdy znajdujemy się na dużej wysokości.

A.Tendzegolskienė wybierającym się w podróż zaleca spożywać jedzenie lekkostrawne. Mogą to być różne zboża, warzywa, owoce, zawierające dużo błonnika, pożytecznego dla układu pokarmowego. „Podczas lotu zaleca się pić dużo wody. Tylko w taki sposób można zneutralizować odwodnienie” – dodaje kierownik przedsiębiorstwa zaopatrującego w żywność linie lotnicze A.Tendzegolskienė.

„Pontem” dostarcza żywność i napoje dla węgierskich linii lotniczych „Wizz Air”, tureckich „Turkish Airlines”, a także dla litewskich linii „Air Lituanica” i realizującego loty czarterowe do Turcji, Egiptu, innych kurortów, przewoźnika „Small Planet”.

Kontakty w Wilnie: Tel.: (8-5) 272 72 28, Fax (8-5) 272 77 07
Poczta el.: info@pontem.lt